algemeen
biopuzzel
bioinfo
bioquest
biopuzzelteam
publicaties
nieuwsbrief
aanmelden
puzzel
kruiswoordpuzzel
meerkeuze
gatentekst
copyright
© bioinfo.nl
disclaimer
b-rem
Meerkeuze
oefentoets 1
H1: Stofwisseling (B1)
H2: Ecologie (B2)
H3: Mens en milieu (B1)
H4: Voeding en vertering (B2)
H5: Transport (B2)
H6: Gaswisseling en uitscheiding (B2)
H7: Bescherming (B2)
b1 | b2
h3 | v3
h4
v4
h5
v5
v6
lesstof
1. Voeding en vertering (B2)
webquest
1. Voedsel en vertering
2. Diabetes Mellitus
3. Obesitas
4. Voedselallergie
5. Gezonde voeding
6. Ondervoeding
7. Diabetes
kruiswoordpuzzel
Geen Kruiswoordpuzzels
gatentekst
1. Voeding en vertering (B2)
meerkeuze
1. Voeding en vertering (B2)
Toon alle vragen
Een maat voor de energiebehoefte is?
?
ATP
?
KJ
?
Basaalmetabolisme
?
Brandstoffen
Hongeroedeem is een gebreksziekte die ontstaat door een tekort aan?
?
Bouwstoffen
?
Vetten
?
Eiwitten
?
Sporenelementen
Welke stoffen zijn nodig voor de bouw van vetten en eiwitten?
?
lipiden, glycerol, polypeptiden
?
aminozuren, glucose, vetzuren
?
aminozuren, glycogeen, vetzuren
?
aminozuren, glycerol, vetzuren
Om voedselbederf door micro-organismen tegen te gaan kan je al de micro-organismen en sporen doden door?
?
Pasteuriseren
?
Invriezen
?
Vacuum verpakken
?
Steriliseren
Verbrandt voedsel, zoals de zwarte korst van geroosterd brood of vlees van de barbecue bevat kankerverwekkende stoffen. Welke kankerverwekkende stof is dat?
?
Nitraat
?
Nitrosaminen
?
PAK's
?
RNA
Glycogeen is een aaneenkoppeling van meer dan duizend glucosemoleculen. Op welke plaatsen in het lichaam wordt glycogeen opgeslagen?
?
Spieren en vet
?
Vet en lever
?
Lever en spieren
?
Huid en lever
Waarom heb je bouwstoffen nodig?
?
Om energie binnen te krijgen. Om gezond te blijven.
?
Om energie binnen te krijgen. Om te groeien.
?
Om te groeien. Oude en beschadigde cellen vervangen.
?
Om energie binnen te krijgen. Oude en beschadigde cellen vervangen. Om te groeien.
Wat is voortgezette assimilatie?
?
De afbraak van glycogeen.
?
De opbouw van vet.
?
De afbraak van vet en glycogeen.
?
De opbouw van vet en glycogeen.
Het grootste deel van je voedsel gebruik je voor de energievoorziening van je lichaam. Welke voedingsstoffen kan je gebruiken voor de verbranding?
?
Glucose, glycogeen, aminozuren, water en vet.
?
Glucose, koolhydraten, vet, vitaminen en glycogeen.
?
Glucose, koolhydraten, glycogeen, vet en aminozuren.
?
Glucose, zetmeel, vet, water, glycogeen en koolhydraten.
De energie die nodig is voor voortgezette assimilatie komt vrij bij?
?
De dissimilatie.
?
Glucose, koolhydraten, vet, vitaminen en glycogeen.
?
Glucose, koolhydraten, glycogeen, vet en aminozuren.
?
Glucose, zetmeel, vet, water, glycogeen en koolhydraten.
Welke uitspraak past het beste bij het begrip hydrolyseren?
?
Anorganische stof opbouwen.
?
Anorganische stof afbreken.
?
Organische stoffen opbouwen.
?
Organische stoffen afbreken.
Welk enzym is nodig voor de zetmeel vertering
?
Peptidase
?
Amylase
?
Lipase
?
Maltose
Waaruit bestaat maagsap?
?
Slijm, zoutzuur, peptidase en water
?
Slijm, zoutzuur, lipase en water
?
Slijm, zoutzuur, lactase en water
?
Slijm, zoutzuur, sacharase en water
Het totale spijsverteringsproces bestaat uit drie stappen. Welke?
?
De vertering, het transport door het lichaam en de verwijdering van onverteerde en onverteerbare stoffen.
?
De vertering, de resorptie van verteerde stoffen en de verwijdering van onverteerde en onverteerbare stoffen.
?
De vertering, de resorptie van onverteerde stoffen en de verwijdering van onverteerde en onverteerbare stoffen.
Welke voedingsstoffen kunnen door de mens worden geresorbeerd?
?
Aminozuren, maltose, mineralen, vitamines.
?
Aminozuren, zetmeel, vetzuren, water.
?
Aminozuren, glycerol, water, mineralen.
?
Aminozuren, sacharose, vitamines, vetzuren.
Wat is het eindproduct van de eiwit vertering, en wat van de vetvertering?
?
Bij de eiwitvertering ontstaan aminozuren, en bij de vetvertering glycerol en vetzuren.
?
Bij de eiwitvertering ontstaan aminozuren, en bij de vetvertering glucose en vetzuren.
?
Bij de eiwitvertering ontstaan aminozuren, en bij de vetvertering lipiden en vetzuren.
?
Bij de eiwitvertering ontstaat koolzuur, en bij de vetvertering glycerol en vetzuren.
Uit welke stoffen bestaat alvleessap.
?
Zoutzuur
?
Trypsine
?
Amylase
?
Galzure zouten
Waar wordt alvleessap in het verteringskanaal gebracht.
?
Dunne darm
?
Twaalfvingerige darm
?
Dikke darm
?
Maag
?
Slokdarm
?
Twaalfvingerigedarm
?
12-vingerige darm
?
12-vingerigedarm
Welke organismen zijn autotroof?
?
Planten
?
Dieren
?
Sommige bacteriën
?
Schimmels
Hoe heet de belangrijkste sluitspier van het verteringsstelsel.
?
Anus
Hoe heet de kringspier aan het eind van de maag?
?
maagportier
Wat voor soort organismen zijn er nodig voor het maken van bier en wijn?
?
gistcellen
?
gist
?
eencellige schimmels
?
schimmels
Natriumwaterstofcarbonaat zorgt dat het voedsel in de twaalfvingerige darm minder zuur wordt. Waarom is dit nodig?
?
Omdat in de twaalfvingerige darm ook gal wordt afgegeven.
?
Omdat in de twaalfvingerige darm ook alvleessap wordt afgegeven.
?
Omdat alvleessap niet werkt bij een hoge pH.
?
Omdat alvleessap niet werkt bij een lage pH.
Is de werking van gal (emulgeren) een mechanische of chemische vertering?
?
Mechanische
?
Chemische
In welk orgaan wordt gal gemaakt?
?
lever
Bij welke letter ligt de galblaas?
?
A
?
B
?
C
?
D
?
E
?
F
?
G
De zetmeelvertering stopt in de maag, zelfs als er nog amylase in de voedselbrij zit. Waarom?
?
Zetmeel kan toch niet door de maag worden opgenomen in het bloed.
?
Door het zoutzuur is de pH in de maag veel te laag voor de werking van amylase.
?
Het slijm beschermt de maagwandcellen tegen de zetmeelvertering en het zoutzuur in het maagsap
Waarom worden vetten geƫmulgeerd en koolhydraten niet?
?
Vetten lossen slecht op in water, de moleculen blijven in grote klonters (druppels) aan elkaar plakken. Koolhydraten lossen in ieder geval enigszins tot goed op in water.
?
Vetten lossen slecht op in water, de moleculen blijven in grote klonters (druppels) aan elkaar plakken. Koolhydraten lossen in ieder geval niet op in water.
?
Vetten lossen goed op in water, de moleculen blijven in grote klonters (druppels) aan elkaar plakken. Koolhydraten lossen in ieder geval enigszins tot goed op in water.
Welke twee functies heeft zoutzuur in de maag?
?
Het zorgt voor een optimale pH voor de werking van pepsine en het activeert bacteriën.
?
Het zorgt voor een optimale pH voor de werking van amylase en het doodt bacteriën.
?
Het zorgt voor een optimale pH voor de werking van pepsine en het doodt bacteriën.
?
Het zorgt voor een optimale pH voor de werking van lipase en het inactiveert bacteriën.
Welke stoffen bevorderen de darmperistaltiek?
?
Koolhydraten
?
Mineralen
?
Balaststoffen
?
Eiwitten
Welk vitamine wordt in de dikkedarm geresorbeerd?
?
K
De donkerbruine kleur van ontlasting wordt veroorzaakt door?
?
Galkleurstoffen
?
De lever
?
Hemoglobine
?
Gal
OK
datum: 18 jan 2021
contact:
jeroen maréchal
version: 1.0